Misvattingen


Misverstand:
Mijn kindje heeft last van krampjes, dat ligt vast aan de voeding.
Als een baby klachten heeft, ligt het voor de hand te denken dat het aan de voeding ligt. Toch is dat meestal niet zo. Het is heel normaal dat baby’s klachten hebben zoals darmkrampjes, (vermeende) obstipatie, huiduitslag en spugen. Het immuunsysteem en spijsverteringssysteem van baby’s is nog niet volgroeid. Het maagklepje, dat de afsluiting tussen maag en slokdarm regelt, werkt bijvoorbeeld nog niet goed. Bovendien drinken baby’s in verhouding tot hun gewicht heel veel. Het verwerken van al die voeding gaat vaak gepaard met klachten.
Het is dus niet nodig en zelfs af te raden om direct te wisselen van voeding of voedingen te mengen. Overstappen op een ander type voeding (bijvoorbeeld van standaardvoeding naar dieetvoedingvoor medisch gebruik) kan de klachten de eerste weken zelfs verergeren, omdat de darmen zich in moeten stellen op de nieuwe voeding. Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen of minder een probleem, maar verwacht niet dat de klachten erdoor verdwijnen. Als de baby verder gezond is, gaan de klachten vanzelf over.
Heb je toch het idee dat de voeding klachten veroorzaakt en wil je overstappen op een ander type babyvoeding? Overleg dan eerst met je consultatiebureau of arts.

Misverstand:
Je kunt niet zomaar overstappen op een ander merk babyvoeding. Dat kan allerlei ongewenste effecten hebben.
Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen probleem. De verschillen tussen vergelijkbare typen voedingen van verschillende merken zijn heel klein. Mengen is voedingskundig gezien niet nodig. Wel kan er een licht verschil zijn in geur of mondgevoel. Dat kan een reden zijn om geleidelijk over te stappen door voedingen te mengen. Gedraagt je kindje zich anders of is zijn ontlasting anders na het overstappen op een ander merk babyvoeding? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met zijn normale ontwikkeling.
Als je wisselt van type voeding, kan dat meer klachten zoals darmkrampjes bij je kindje geven. Denk je erover over te stappen op een ander type flesvoeding? Overleg dit dan met je arts of het consultatiebureau. Zij kunnen aangeven of overstappen verstandig is en hoe je dit het beste kunt doen.

Misverstand:
Ik wil mijn baby van 4 maanden bijvoeding gaan geven, dan moet ik zeker flessen gaan minderen/overslaan.
Nee, je hoeft geen flessen over te slaan of te gaan minderen. Bijvoeding is extra, zoals de naam al zegt. Je blijft dus net zoveel zuigelingenvoeding geven als je gewend bent. Het kan wel zijn dat je kind de fles soms niet helemaal leeg drinkt of nog geen honger heeft. Stel de voeding dan iets uit. Heb je het idee dat je baby met minder zuigelingenvoeding toe kan? Overleg dan met je consultatiebureau. Uiteindelijk neemt een maaltijd een flesvoeding over. Na hoeveel tijd dit is, is afhankelijk van hoe goed een kindje al eet.

Misverstand:
In mijn familie komt eczeem voor, daarom geef ik mijn baby uit voorzorg hypoallergene zuigelingenvoeding.
Hypoallergene zuigelingenvoeding (H.A.) helpt alleen om de kans te verkleinen op het ontstaan van koemelkallergie. Als er in de familie bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem voorkomt, is het niet nodig hypoallergene voeding te geven. Het is niet afdoende aangetoond dat hypoallergene voeding helpt om andere allergieën te voorkomen.

Misverstand:
Mijn baby heeft last van verstopping. Dat komt vast door het johannesbroodpitmeel in zijn voeding.
Johannesbroodpitmeel maakt voeding dikker. Mensen denken daarom weleens dat de dikkere voeding obstipatie kan veroorzaken. Dat is een fabel. Het tegendeel is waar. Johannesbroodmeel is een onverteerbare vezel. De ontlasting wordt er dus juist zachter van.
Johannesbroodpitmeel wordt toegevoegd aan voedingen tegen spugen (Anti Reflux, A.R. of Comfort). Omdat de voeding er dikker van wordt, komt het minder snel omhoog. Ook verlaat de voeding de maag sneller, en wanneer de maag leeg is, kan de voeding niet meer opgegeven worden.

Misverstand:
Een goedkoop merk babyvoeding kan nooit net zo goed zijn als een duur merk. In dure babyvoeding zitten vaak unieke ingrediënten.
Het maakt niet uit welk merk babyvoeding je kiest. De samenstelling van flesvoeding moet voldoen aan de Warenwet. Merken verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de ingrediënten in flesvoeding en de gehaltes. Op verpakkingen staan soms ingrediënten met namen als L-comfortis, ProComplex+, Pronutra etc. Deze namen verwijzen naar ingrediënten als galacto-oligosachariden (GOS) en/of fructo-oligosachariden (FOS), DHA AA, nucleotiden of een combinatie ervan. Dat zijn ingrediënten die ook in andere merken voorkomen, alleen is de geregistreerde (merk)naam anders.