Kwaaltjes
Je kindje kan last hebben van allerlei kwaaltjes. Voor iedere behoefte heeft je kindje een ander huiltje. Die zul je in de loop van de tijd gaan herkennen. Om je op weg te helpen hebben we hier typische babykwaaltjes op een rijtje gezet. Je leest hoe je ze herkent en wat je ertegen kunt doen.
Darmkrampjes
Als je baby huilt, onrustig is en er lucht zit in zijn darmpjes, heeft hij waarschijnlijk last van krampjes. Dit komt bij bijna 20% van de baby's tussen de 2 weken en 3 tot 4 maanden voor. Krampjes kunnen verschillende oorzaken hebben: een nog niet volgroeid zenuw- en spijsverteringsstelsel, onrust van de ouders die op de baby wordt overgedragen, te veel voeding, intolerantie voor bepaalde flesvoeding of te vaak wisselen van soort flesvoeding.
Zie voor tips om de klachten te verlichten 'Welk type voeding?'
Spugen (mondje terug geven)
Bijna alle baby's spugen wel eens na de voeding en meestal is dit niks ernstigs. De oorzaak van spugen kan zijn dat je kindje te veel voeding heeft gekregen en het overschot daardoor weer terugkomt. Niet alleen moet de overgang van slokdarm naar maag nog beter ontwikkeld worden, ook een overvolle maag en liggende houding werken spugen in de hand. Dit wordt ‘reflux’ genoemd.
Een groot deel van de baby’s geeft makkelijk mondjes voeding terug. Hier hoef je je geen zorgen om te maken zolang je kindje goed groeit. Vaak gaat het spugen vanzelf over wanneer je kindje wat beter rechtop kan zitten en begint met vaste voeding.
NB. Spugen(een mondje voeding terug geven) mag niet verward worden met overgeven of braken. Geeft je kindje meer dan een mondje voeding terug, overleg dan met een arts.
Zie voor tips om de klachten te verlichten 'Welk type voeding?'
Honger Slaapt je baby niet door maar wordt hij al vroeg weer wakker? Of gaat hij huilen als zijn fles leeg is? Dan wordt vaak gedacht dat hij nog honger heeft. Dat hoeft niet zo te zijn. Als er geen oorzaak te vinden is, zou je kunnen overstappen op flesvoeding speciaal voor hongerige baby’s, die na de voeding weer ontevreden lijken te zijn. Deze is herkenbaar aan de aanduiding ‘Forte’. Zie voor tips om de klachten te verlichten 'Welk type voeding?'
Luieruitslag Door het dragen van luiers kunnen baby’s last krijgen van rode billetjes of rode striemen langs de rand van de luier. Je kunt dat voorkomen door je kind direct te verschonen als het een vieze luier heeft. Heeft je kind rode billen, smeer de huid dan in met wat zinkzalf.
Spruw Veel baby’s raken besmet met een mondschimmel: spruw. Dit zijn witte spikkeltjes die je niet kunt wegvegen. Om spruw tegen te voorkomen, is hygiëne heel belangrijk. Kook daarom flessen en spenen uit. Als een kind met spruw niet goed drinkt of veel huilt, raadpleeg dan een arts.
Verstopping Obstipatie wil bij baby’s die flesvoeding krijgen zeggen dat ze minder dan 3 keer per week poepen. Dit komt regelmatig voor bij kinderen tussen de 0 en 36 maanden. Meestal gaat het vanzelf weer over. Zorg er altijd voor dat je kindje genoeg vocht krijgt, vooral belangrijk op warme dagen. Raadpleeg wel uw arts, zeker als je ziet dat je kindje er last van heeft.
Diarree Diarree is gevaarlijk voor baby’s omdat ze er snel door uitdrogen. Geeft je kindje ook nog over of heeft het flinke verhoging, bel dan direct de huisarts. Heeft je kindje dunne ontlasting en duurt dit langer dan twee dagen? Raadpleeg ook dan een arts.
Doorkomende tandjes Rond de zeven tot acht maanden komt het eerste tandje door. Op de plaats waar een tand op doorbreken staat, zie je in het tandvlees een wit streepje. Je baby kan daar behoorlijk last van hebben. Het zal veel kwijlen en zijn knuistjes in zijn mond stoppen. Wat kan helpen is je kindje laten bijten op een bijtring of rammelaar. Er zijn bijtringen gevuld met gesteriliseerd water die je in de koelkast kunt koelen. De pijn wordt dan extra verzacht.