Welk type voeding?


Welke flesvoeding kies je voor je kindje?

Baby’s zijn de eerste periode van hun leven maar bezig met één ding: groeien. In ongeveer vier maanden tijd verdubbelt hun gewicht. Ze slapen en eten dan ook veel. In het begin drinken baby’s zelfs bijna dertig procent van hun gewicht! Het verwerken van al die voeding gaat vaak gepaard met klachten. Denk aan darmkrampjes, (vermeende) obstipatie, huiduitslag en spugen. Dat komt doordat het immuunsysteem en spijsverteringssysteem van baby’s nog niet volgroeid zijn.

Voor de meest voorkomende klachten hebben fabrikanten aangepaste, duurdere voedingen ontwikkeld. Naast standaard flesvoedingen zijn er:
  • Flesvoedingen tegen spugen (onder de aanduiding A.R., Anti Reflux of Comfort)
  • Flesvoeding bij krampjes en/of moeizame ontlasting (Extra Care H.A., Omneo, H.A.)
  • Flesvoeding voor hongerige baby's (Forte)
  • Flesvoeding bij allergieën (ter preventie van een koemelkallergie (Extra Care H.A., H.A.), bij bewezen koemelkeiwit allergie, lactose intolerantie (pepti))

De beslisboom hieronder helpt je na te gaan welke flesvoeding geschikt is voor je kindje. Ook lees je wat je kunt doen bij een bepaald voedingsprobleem. Overstappen op aangepaste voeding is dan doorgaans niet meer nodig. Als de baby verder gezond is, gaan de klachten vanzelf over.

Beslisboom
IS BORSTVOEDING MOGELIJK?
JA
NEE
WEL Voedings-problemen?
GEEN Voedings-problemen?
> Kies een standaard voeding
(Veelvuldig) spugen
Aangepaste flesvoeding
Moeizame ontlasting en krampen
Aangepaste flesvoeding
Honger
Aangepaste flesvoeding
Allergie
Aangepaste flesvoeding
Standaardvoeding
Standaardvoeding is voeding die gegeven kan worden aan baby’s die een normale ontwikkeling doormaken. De aanduiding is meestal Standaard 1, -2, -3 enzovoorts. Standaardvoeding bevat alle voedingsstoffen voor een goede groei en ontwikkeling. De meeste flesvoeding is gemaakt op basis van koemelk. Koemelk bevat van nature niet alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Voor standaardvoeding wordt de samenstelling van de koemelk aangepast. Bepaalde voedingsstoffen worden uit koemelk gehaald (zoals koolhydraten en (bepaalde) eiwitten) en andere toegevoegd (zoals vitamine D en K, ijzer en vezels).